MonicaLamberg Hyvinvointipolitiikan asialla

Kaikki blogit puheenaiheesta TUPO

Soinin tulitikkuleikki

           Naurettava narsistinen populismiprojekti, jonka Timo Soini käynnisti on osoittautunut vaaralliseksi tulitikkuleikiksi.

AY-liikkeen uuskieli hämää - Suomen työmarkkinat tarvitsevat aitoa vapautta

Kävin eilen Duunitori​n lounastunnilla puhumassa työstä ja työmarkkinasääntelystä Eveliina Heinäluoman, Veronika Honkasalon, Leena Meren ja Terhi Peltokorven kanssa. Markkinaliberaali oli tässä seurassa aika yksin, kantsii tsekata video.

Luonnollisesti puolustin sopimusvapautta, lainsäädäntövallan pitämistä eduskunnalla ja yksityisyydensuojaa. Toisaalta keskustelu oli varsin helppoa, kun sai olla yksin ajatustensa kanssa. Ja taas toisaalta hankalaa, koska en tajua muiden panelistien logiikkaa ja uuskieltä:

Työttömyysturvat sinisiksi?

Sinisten ministerit Sampo Terho ja Pirkko Mattila vaativat yhtäläistä työttömyysturvaa kaikille. Selvitysmieheksi on valittu Mauri Kotamäki. Hän on mm. kirjoittanut tästä aiheesta mm. HS 1/2015 pääkirjoituksessa, että ”työttömyysvakuutusta pitää muuttaa reilummaksi”.

Ei tunnu kelpaavan kultamunat hopeatarjottimella

Täytyy pääluottamusmiehenä ihmetellä taas näitä kilpailukykysopimusneuvotteluiden uusia käänteitä. Uutisissa haastatellaan metalliliiton puheenjohtajaa niistä syistä, miksi neuvottelutulokseen ei ole päästy.
Kukaan ei tunnu huomaavan laajempaa kuvaa, jossa metalliliiton työnantajia edustava neuvottelukumppani teknologiateollisuus ei ole päässyt ratkaisuun myöskään toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto PRO:n ja ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n kanssa.

Työmarkkinat kuin huonosti johdetun työpaikan arki, luottamuspula vallitsee

Näin nyt sitten kävi, että noin 40% SAK:n jäsenliittojen jäsenistöstä ei ainakaan heti ole mukana kilpailukykysopimuksessa. Kaikki ei vielä ole kuitenkaan menetetty, jos osataan edetä oikein tästä eteenpäin.

Metalliliitto ratkaisijana

Hallitus, työntekijä- ja työnantajajärjestöt saivat alustavan ratkaisun uudeksi TUPO:ksi, koska hallitus malttoi pysytellä hieman taka-alalla. TUPO on tässäkin tapauksessa oikea nimitys, vaikka se tällä kertaa nimettäisiinkin yhteiskuntasopimukseksi eräiden poliittisten piirien kasvojen pelastamiseksi.

Yhteiskunnallisen veivauksen mestariteos

Kyllä nyt mietityttää tämä paikallisen sopimisen vesittyminen! Julkisuuteen tulleet tiedot ovat hallitusohjelman vastaisia. Tässähän pitää tehdä neuvottelut siitä, onko hallitusohjelma enää voimassa? Vai tehdäänkö mitä sattuu?

Nyt toivon, että tutkivat journalistit ottavat selville, kuka petti suomalaisten yrittäjien ja työpaikkoja luovien ihmisten luottamuksen. Tällä kertaa siinä taitaa olla aika lailla vähän Kokoomuslaisia. Nyt pitäisi ihmisten lopultakin tajuta, että kyse on Suomen tulevaisuudesta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä